Bolig S7

Stenbergvegen 7 U4
Stenbergvegen 7 U1
Stenbergvegen 7 U2
Stenbergvegen 7 U3
Stenbergvegen 7 I1
Stenbergvegen 7 I2
Stenbergvegen 7 I4
Stenbergvegen 7 I6
Stenbergvegen 7 I3
Stenbergvegen 7 I5
Stenbergvegen 7 Situasjonsplan
Stenbergvegen 7 Planløsning
Stenbergvegen 7 Detaljsnitt AA

En bolig skal avspeile beskjeftigelsene og levemønstret til de unike menneskene som bor i den. Dette huset på en slette utenfor Hamar er utformet rundt hagebruk til beboere som er opptatt av planter. Veksthuset og en produktiv hage blir kjennetegnende symboler for en livsstil som blir en del av et plantesystem, grunnlaget for alt liv på jorda.


Planløsningen er organisert rundt to rom med planter: veksthuset i øst og et sørvendt atrium med pergola som adskiller stua fra de voksnes private område. Planter i veksthuset eller i atriet kan bli sett fra hvert ståsted i kjøkkenet og stua. I atriet danner klatreplanter og en plantevegg et levende, solfylt rom. I veksthuset er innebygde opphøyde plantebed og sitteplasser i direkte forbindelse med hagen ute. Oppholdsrommene i boligens midtre del har økt takhøyde og breie foldevinduer som kan åpnes opp mot omgivelsene og en romslig treterrasse.


Inngangen til huset er fra en østvendt terrasse med overdekket parkering. Inngangsrommet gir adgang til to soverom og et baderom og får rikelig lys fra veksthuset. Ett av soverommene åpner opp på en privat terrasse. Hovedsoverommet er plassert for seg selv i en egen del av boligen i vest. Høytsittende vindu under taket slipper inn morgenlyset og bevarer privatlivet til de voksne. I nordvest er et fjerde soverom med eget baderom og stue som kan bli brukt til utleie eller som kan bli en selvstendig bolig til en eldre familiemedlem.


Den omgivende engen blir en del av hverdagslivet i boligen gjennom store vindusflater, forsiktig planlagte utganger og overgangen fra de beskyttede indre rommene til hagen gjennom veksthuset og atriet. Høyere vegetasjon mot øst, nord og vest beskytter huset fra kalde vinder og slipper inn sola som en solfanger. En stor sørvendt terrasse gir muligheter for forskjellige uteaktiviteter. Hagen er utformet med en liten plen, produktive hagebed og en overgang til ville plantesamfunn som gir den et biologisk mangfoldig preg.


Boligen er bygd med energieffektive trekonstruksjoner og varmes opp med jordvarme. Det er lagt vekt på gjennomgående bruk av sunne materialer. Enkelt, ubehandlet tre er brukt i størst mulig grad. Innvendig er eikegulv, ubehandlede trespiler i taket og kalklutbehandlet trekledning på vegger. Utvendig er boligen kledd med malmfuru. På taket erstattes engvegetasjonen som blei gravd opp under byggefasen med et halvintensivt grønt tak.


Økologiske egenskaper:

 • Over bakken bygges alle konstruksjoner med biologisk nedbrytbare og fornybare trebaserte materialer: trefiberisolasjon, kryssfinér med naturlig lim, trefiberplater med voksbehandling, stendere og bjelker med I-profil, limtre og ubehandlet heltre

 • Planløsningen er sonedelt og optimalisert for utnyttelse av passiv solenergi

 • Fundamentet er isolert med skumglassisolasjon og løs leca

 • Energieffektive, lufttette ytterkonstruksjoner

 • Diffusjonsåpne ytterkonstruksjoner er robuste i et fuktig klima

 • Grønt tak med stedegen vegetasjon

 • Bruk av sunne bygningsmaterialer med lav innebygd energi. Ingen giftige materialer eller overflatebehandlinger benyttes

 • Plantesamfunn brukes til å rense gråvann med planterotsystem i veksthuset og i hagen

 • Vannbaserte solfangere dekker ca. halvparten av det årlige oppvarmingsbehovet til vann

 • Alt overvann håndteres lokalt i hagen

 • Naturlig ventilasjon

 • Energivindu med 3-lags glass og trerammer med silikatmaling benyttes. Alle vinduer kan åpnes

 • Varmekilden i boligen er en varmepumpe med jordvarme. Varmen fordeles som vannbåren gulvvarme med lav tilførselstemperatur

 • Varmegjenvinning fra sluk og gråvann

 • Behovsstyrt styring av varme og lys

Størrelse:

295,5 moppvarmet BRASted:

Hamar, NorgeStatus:

Konsept